Vervangen gipsen schouw met houten schouw

Eind 2016 ben ik een leuk project gestart met een bijzondere houtsoort speciaal geïmporteerd vanuit Texas, genaamd Red Ceddar. De houten balken hebben 2 kleuren, de binnenkant is wijnrood en de buitenkant licht geel/bruin. In America wordt dit hout veel gebruikt voor de schouw. Ze schuren de balk helemaal glad om deze vervolgens met 7 lagen lak te behandelen, waardoor het hout gaat glanzen en de ruwe uitstraling verliest. Dat is precies wat de klant en ik niet willen.

Om het ruige uiterlijk van het hout te behouden zijn alleen de zijkanten opgeschuurd en de voorkant (de schors) heel licht geschuurd.

Met het in elkaar zetten van de houten balken ben ik een week bezig geweest, maar het resultaat mag er zeker zijn. Omdat het hout aan de voorkant niet recht was, moest het verstek in de vorm van de balk gezaagd worden. Het frame van de schouw was gereed en kon geplaatst worden.

Dat betekend dat het sloopwerk kon beginnen. Tijdens het slopen van de gipsen schouw ontstonden er een paar problemen. Er was over de helft van het plafond een soort koof gemaakt waar spots in gemonteerd waren. Bij het slopen van de koof werd duidelijk waarom deze door de vorige bewoner gemaakt was. Er was namelijk een kanaalplaat zichtbaar omdat hier voorheen de muur van het toilet stond. Deze was verplaatst naar de bijkeuken om een ruimere woonkamer te creëren. Om de koof heen was het plafond glad gestuukt, maar dit was niet het geval met het plafond onder die koof. Het plafond zou dus volledig gestuukt moeten worden. Als je dan toch een stuker nodig hebt, dan kun je net zo goed het plafond verlagen voor spotjes en alles strak maken, toch?

Het werd uiteindelijk dus een grotere klus dan in eerste instantie gedacht. Niet alleen een schouw plaatsen, maar ook het volledige plafond verlagen, spotjes plaatsen en alle muren én natuurlijk het plafond stuken. Er waren toch wat zaken die uitbesteed moesten worden. Ik heb gelijk een elektricien, tegelzetter, stuker en een schilder gebeld. Daarnaast heb ik contact gezocht met een houten vloeren specialist. Tijdens het slopen van de oude schouw is er besloten om de schouw een halve meter naar achter te plaatsen zodat er meer ruimte in de woonkamer zou komen. Hierdoor moest er een deel van de houten vloer opgevuld worden.

Na een paar weken hard werken mag het eindresultaat er zeker zijn. In april werd het laatste onderdeel, het verloopstuk van de kachel naar de kachelpijp, geplaatst. En sindsdien is het huis geregeld voorzien van tropische temperaturen. Bekijk alle foto’s van dit project hier: https://piketbouwbedrijf.nl/portfolio/